lördag 27 september 2008

Välkommen till ett av världens bästa kök


Den thailändska maten är lika rolig att laga som att äta. Du kan skapa underbara smaker i ditt eget kök med hjälp av utrustning du redan har och ett minimum av extrajobb.
De flesta av recepten i den här webbsajten är enkla och tar mindre än en halvtimme att tillaga. De är traditionella recept, sammanställda med särskild tanke på västerländska kockar. Vi berättar var du lättast finner ingredienserna, hur man förbereder och tillagar maten på rätt sätt och vilka ingredienser som kan ersättas med andra.
Den thailändska maten på sätt och vis kombinerar det bästa ur många orientaliska kök.


Thailändarna tillsätter sedan en mängd färska ingredienser koriander chilifrukt och paprika. Resultatet blir en orientalisk "cuisine minceur". Små portioner magert kött, fågel och fisk och skaldjur samt en massa färska grönsaker och sallader.
Den thailändska maten kokas bara lätt och är därför spröd, färgstark och näringsrik. Den distinkta smaken kommer från en handfull grundingredienser som finns i asiatiska livsmedelsaffärer och delikatessaffärer:


° färsk koriander; inklusive rötterna
° färsk basilika, mynta och citron gräs
° vitlök, chili frukt, paprika, lök och schalottenlök
° kokosmjölk
° räkpasta och fisksås
° citrusblad, särskilt Kaffir-limeblad
° och då och då torkade kryddor


Ordet "thai" betyder fri, och de thailändska kockarna är aldrig fastlåsta i sin inställning till maten. Var gärna lite flexibel när du tolkar recepten, särskilt om du någon gång har svårigheter att få tag på en viss ingrediens. Om du anammar deras stil och fantasi kommer du att uppfatta din resa genom det thailändska köket som högst njutbar och givande.

Den kan vara ekonomisk också, om du anpassar recepten efter säsongen. Grön söt kycklingcurry är till exempel lika god med biff fisk i stället för kyckling.


Med noggrann planering och snabb men noggrann tillagning får man goda resultat. Och framför allt - smaka medan du lagar till rätterna. Den thailändska maten är rik på smaker. De thailändska kockarna försöker uppnå en balans mellan sött, syrligt, starkt, bittert och salt. Kocken ska också njuta av maten.


Tillaga de stekta rörorna sist och gör soppa och curry i förväg. Förkokt ris och tilltugg kan värmas i sista minuten. Så länge riset är rykande hett spelar det ingen roll om de andra rätterna inte är särskilt varma.


Ät med gaffel och sked, som man gör i Thailand (med gaffeln i vänster hand skjuter man upp mat på skeden i höger hand). Thailändarna lägger inte upp portioner på sina tallrikar som västerlänningar brukar göra (inte ens när de äter på thailändska restauranger). Istället plockar de från gemensamma fat och tar bara tillräckligt för en tugga eller två åtgången. På det viset verkar man inte så glupsk och alla får rikligt av varje rätt. Dessutom är det lättare att njuta av smakerna från flera olika rätter. En viktig konsekvens av detta bordskick år att all mat måste vara skuren i småbitar. Att skära ingredienserna i lagom stora bitar före tillagningen är en viktig del i den thailändska matlagningen.

Inga kommentarer: